Lärarstudenter klart överrepresenterade i disciplinnämnden | Göteborgs universitets studentkårer
Länkstig

Lärarstudenter klart överrepresenterade i disciplinnämnden

Publicerad

Lärarstudenter är överrepresenterade i disciplinärenden och det blir vanligare med ärenden om störande av utbildning, det framgår i Göteborgs universitets studentkårers nya rapport om disciplinnämnden vid lärosätet de fyra gångna åren.

Göteborgs universitets studentkårer, med student- och doktorandombuden i spetsen, har gått igenom disciplinnämndens protokoll från de senaste fyra åren för att hitta mönster.

- Vi skriver rapporten för att se hur ärenden förändras över tid och hur disciplinnämnden beslutar i olika ärenden, säger ombudet Eva Fluur Jonson.

Ombuden har gjort en protokollstudie där de granskat utfallet av disciplinärenden utifrån de protokoll som förs när disciplinnämnden sammanträder. Det är inte första gången de gör det.

- Den här rapporten ersätter och följer upp vår tidigare rapport genom att vi nu också undersöker tiden efter pandemin, säger Eva Fluur Jonson.

I rapporten går bland annat att läsa om hur lärarstudenter är överrepresenterade i disciplinnämnden och att det blir vanligare med störande av utbildning. Antalet ärenden sett till alla studenter är låg, men inte obefintligt.

Student- och doktorandombuden har observerat flera andra utvecklingar, inte minst att användandet av artificiell intelligens - ett hett tema inom högre utbildning - nu också förekommer i högre utsträckning bland disciplinärenden.

- Det förvånar mig att akademin inte haft ett större arbete kring AI innan de nu populära verktygen lanserades. I de fall där studenterna misstänks för AI-användning har texterna tydliga kännetecken för genererad text. Det får mig att fundera på hur mycket som inte når disciplinnämden, säger Fluur Jonson

- Antalet studenter som kallas till disciplinnämnden flera gånger motsvarar en större skolklass. De som vänder sig till oss i sådana här ärenden mår ofta dåligt över situationen. Processen är tärande och tidskrävande. Det är bekymrande att studenter återkommer, lägger ombudet Lotta Larsson Hanning till.

Hampus Haugland, ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, menar att lärosätet behöver arbeta förebyggande.

- Vi vet att det är en utsatt och ofta påfrestande situation att bli misstänkt för vilseledande. Inte sällan kan det handla om stress och okunskap från studentens håll. Genom bättre introduktioner och förebyggande åtgärder för att öka kunskapen om akademisk hederlighet kan vi ge verktyg för fler att inte välja otillåtna metoder.

Haugland säger också att det finns en efterfrågan från studenter att universitetet ska vara tydliga kring vad som gäller användning av artificiell intelligens.

- Det är spännande med nya verktyg som både är effektiva och lättillgängliga. Många tror att AI är en självklar del av sitt framtida yrkesliv och vill redan nu lära sig använda det. Då krävs det gemensamma och tydliga riktlinjer för när och hur.

Rapporten, Disciplinnämnden vid Göteborgs universitet 2020 - 2023, finns att läsa här.


Område
Student