Studentrepresentant? Vi kallar det superhjälte! Nu söker vi dig som vill representera Göteborgs universitets 59 905 studenter och doktorander i maktens korridorer nästa akademiska år. Låter det lockande?
Att vara studentrepresentant ger dig direkt möjlighet att påverka universitetet utifrån vårt gemensamma åsiktsprogram, ger en god merit på CV:t och inte sällan lite extra pengar i fickan. Här kan du läsa mer om uppdraget som studentrepresentant.
Uppdragen som listas nedan gäller för mandatperioden 1 juli 2025 - 30 juni 2026.
Frågor? Kontakta presidiet på presidiet@gus.gu.se eller ring/sms:a 072-188 83 04/02.
Formuläret är öppet mellan den 22 mars och 22 april. Valet sker den 22 maj.
Lediga uppdrag
Universitetsgemensamma organ, samt övriga omnämnda i Göteborgs universitets arbetsordning
Information Biblioteksstyrelsen beslutar om universitetsbibliotekets strategiska plan samt uppföljning. Styrelsen behandlar budget och verksamhetsplan inför överbibliotekariens beslut, och styr hur biblioteket anpassar sin verksamhet och prioriteringar utifrån forskningens och utbildningens behov.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i LAMK block 9 – Universitetsbiblioteket eller Universitetsbibliotekets miljöråd.
Tidsåtgång? 3 möten per termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Den centrala arbetsmiljökommittén behandlar övergripande frågor kring arbetsmiljöarbetet för anställda och studenter vid Göteborgs universitet. Kommittén ska delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet på GU samt följa arbetets genomförande.
Minst en studentrepresentant förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 3-4 möten per termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Det här uppdraget kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Information Disciplinnämnden är den nämnd där misstänkt fusk vid examination (såsom plagiat m.m.) och andra misstänkta disciplinära förseelser som t.ex. störningar av verksamheten tas upp i enlighet med högskoleförordningens kapitel 10. Studenterna i disciplinnämnden företräder inte de anmälda studenterna utan är ledamöter i nämnden för att ge ett studentperspektiv.
Tidsåtgång? 15-16 möten per termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Det här uppdraget kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Information Fondstyrelsen hanterar, på uppdrag av universitetsstyrelsen, förvaltning av anknutna stiftelser och förvaltning av universitetets gåvo- och donationskapital. Styrelsens uppdrag innefattar bland annat att fastställa placeringspolicy för medel som tillhör stiftelser under Göteborgs universitet.
Tidsåtgång? 3 möten/termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Forskningsnämnden är ett beredande och rådgivande organ till rektor och har som huvudsakligt uppdrag att behandla strategiska forsknings- och samverkansfrågor och därigenom bidra till att utveckla forskning med hög internationell kvalitet. Vidare ingår det i nämndens uppdrag att stimulera intern och extern samverkan samt att bidra till att synliggöra forskningens betydelse och relevans.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Beredningsorgan för digitalisering inom forskning (BODF) eller Forskarutbildningsrådet.
Studentrepresentanter i Forskningsnämnden förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 4 möten/termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja, enligt bilagan i Doktorandreglerna Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Forskarutbildningsrådet är ett beredande och rådgivande organ till rektor och hanterar frågor kring det universitetsövergripande arbetet med forskarutbildningen. Rådets uppdrag är att initiera och driva strategiska frågor gällande forskarutbildning inom universitetet, att bevaka och aktivt delta i utvecklingen av forskarutbildning nationellt och internationellt, att verka för övergripande principer för forskarutbildningen inom universitetet, initiera och stödja åtgärder som syftar till kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av universitetets forskarutbildning samt att bidra till erfarenhetsutbyte över fakultetsgränserna gällande forskarutbildning. Rådet samverkar med Utbildningsnämnden och Forskningsnämnden.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Forskningsnämnden.
Studentrepresentanter i Forskarutbildningsrådet förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 3-5 möten/termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja, enligt bilagan i Doktorandreglerna Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Rådet för prövning avvikelser från god forskningssed inrättades i januari 2020 med anledning av en förändrad lagstiftning, och hanterar ärenden om misstänkt oredlighet inom forskning (”forskningsfusk”). Vid ärenden som rör doktorander ska en studentrepresentant företrädande forskarutbildningen ges närvaro- och yttranderätt.
Studentrepresentant i rådet förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? Studentrepresentant kallas vid behov. Rådet sammanträder minst två gånger årligen. Arvode? Ja, enligt bilagan i Doktorandreglerna. Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Utbildningsnämnden är universitetsövergripande och arbetar generellt med utbildning på grund- och avancerad nivå. Nämnden är ett forum för informations- och beredningsutbyte mellan universitetets olika delar och ska stimulera till samverkan över fakultets- och lärosätesgränserna i frågor som rör utbildning på grund- och avancerad nivå.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Beredningsorgan för digitalisering inom utbildning (BODU), Beredningsorgan för studenters hälsa och arbetsmiljö (BESTHA), Samarbetsorgan för internationell studentrekrytering eller Utbildningsnämndens kvalitetsutskott.
Tidsåtgång? 5 möten per termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Övriga organ och grupper på universitetsgemensam nivå
Information Beredningsgruppen består av verksamhetsföreträdare för universitetet som tillsammans med studentrepresentanter hanterar donationen Studenternas Hus. Donationen upprättades 2016, och ska under en 20-årsperiod dela ut medel för att ”utveckla Studenternas Hus till ett innovativt och levande studentcentrum”. Beredningsgruppens huvudsakliga uppdrag är att hantera ansökningar om medel för sittningar, fester och andra event, men hanterar också frågor som rör olika typer av inköp och utveckling av huset, där du som studentrepresentant får stort inflytande och spelar en viktig roll.
Tidsåtgång? 5-6 möten per termin, 1-2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information På initiativ av tidigare rektor Eva Wiberg inrättades våren 2023 Göteborgs universitets Studentfond i syfte att stimulera studiesociala aktiviteter inom studentlivet.
Donationen ska bidra till att utveckla det studiesociala livet för studenter vid Göteborgs universitet. Syftet är att ge bättre förutsättningar för framgångsrika studier, bidra till god studenthälsa, stärka universitetsgemensam sammanhållning mellan olika studentgrupper, skapa gemenskap över utbildningsområden och öka attraktionskraften för både universitetet och staden Göteborg.
Arbetet leds av en beredningsgrupp under ledning av vicerektor för utbildning. Därutöver medverkar representanter från Ekonomienheten, Kommunikationsenheten, Utbildningsenheten, tidigare rektor Eva Wiberg, samt två studentrepresentanter som utses av GUS.
Tidsåtgång? 2-3 möten per termin, 2 timmar per möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Beredningsorganet för studenters hälsa och arbetsmiljö är beredningsorgan till Utbildningsnämnden (UN) och Centrala arbetsmiljökommittén (CAMK). Organet arbetar utifrån utbildning på grundnivå och avancerad nivå, uppdrag från UN och CAMK samt följer upp avtalet för studenthälsovård.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i UN eller CAMK.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, 2 timmar per möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Beredningsorganet för digitalisering inom forskning, BODF, är ett beredande organ till Forskningsnämnden när det gäller verksamhetsnära frågor som rör digitalisering inom forskning. Organets uppdrag är bland annat att definiera riktning och ambition för digitalisering inom forskning och forskarutbildning, samt göra prioriteringar för digitaliseringsarbetet. De ska också initiera och bereda nya utvecklingsprojekt samt följa upp digitaliseringssatsningar och forskningsdatastöd. Genom omvärldsbevakning och dialog med relevanta aktörer ska de bidra till kunskapsutveckling och erfarenhetsspridning.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Forskningsnämnden.
Tidsåtgång? 4 möten per termin, 2-3 timmar per möte Arvode? Ja, enligt bilagan till Doktorandreglerna Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Beredningsorganet för digitalisering inom utbildning, BODU, är ett beredande organ till Utbildningsnämnden när det gäller verksamhetsnära frågor som rör digitalisering inom utbildning.
Gruppens uppdrag är bland annat bereda riktning, ambition och prioriteringar för digitalisering inom utbildningen på universitetsgemensam nivå, samt initiera och bereda nya utvecklingsprojekt. De ska bidra till att fånga verksamhetens behov av digitalisering och genom omvärldsbevakning främja kunskapsutveckling och erfarenhetsspridning. BODU ansvarar också för att följa upp arbetet med att utveckla och implementera fysiska och digitala studie- och lärmiljöer.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Utbildningsnämnden.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, 2 timmar per möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Campusrådet är ett rådgivande och beredande organ till rektor som inrättades 2024, och har som huvudsakligt uppdrag att bidra till utveckling och samordning av ändamålsenliga och långsiktigt hållbara arbets- och studiemiljöer med kärnverksamhetens behov i fokus. CGU ska arbeta för god resurshushållning, hållbarhet och att säkerställa kvalitetsnivåer inom områden som tillgänglighet och säkerhet i universitetets lokalbestånd.
I campusrådet medverkar utöver studentrepresentanter vicerektor för campusutveckling och internationalisering, som leder gruppen, samt företrädare för fakulteterna, universitetsbiblioteket, fastighetsenheten samt serviceenheten.
Tidsåtgång? 3 möten per termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Detta uppdrag kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Information Enheten för akademiskt språk (ASK) arbetar med att planera, genomföra och utveckla olika former av kompetenshöjande språkstöd i både svenska och engelska till studenter och medarbetare. Enheten tillhandahåller också språkhandledning och forskningsanknutna språkutvecklande kurser och seminarier. Enhetsrådet är ett strategiskt forum för dialog mellan fakulteter, studenter, gemensamma förvaltningen samt enhetens lednings- och samverkansorganisationer för att skapa delaktighet i akademiskt språk samt följa upp resultaten av enhetens verksamhet.
Minst en studentrepresentant förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) har som syfte att utveckla och stärka den högskolepedagogiska kompetensen vid Göteborgs universitet. Enhetsrådet är ett forum för dialog mellan fakulteter, studenter, gemensam förvaltning samt enhetens lednings- och samverkansorganisationer för att skapa delaktighet i pedagogisk utveckling och interaktivt lärande samt följa upp resultaten av enhetens verksamhet.
Minst en studentrepresentant förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 3-4 möten per termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Nämnden beslutar om tilldelning av stipendier på samtliga nivåer för sökande tillhörande det ”filosofiska fakultetsområdet”. Nämnden består av representanter från de filosofiska fakulteterna samt studentrepresentanter.
Studentrepresentant bör tillhöra ”filosofiska fakultetsområdet” enligt ovan, och ha god kännedom om Göteborgs universitets kår- och föreningsliv. Det är möjligt att söka stipendier och samtidigt medverka som studentrepresentant i FFGD.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Stipendienämnden.
Tidsåtgång? 1 möte per termin, 1-2 timmar/möte Arvode? Ja Språk? Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Den lokala arbetsmiljökommittén, LAMK, har i uppgift att stödja chefer och medarbetare i det lokala arbetsmiljöarbetet, och ansvarar för planering genomförande och uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Kommittén ska arbeta övergripande med arbetsmiljöfrågor, följa utvecklingen och samverka inom GU.
Arbetsmiljöarbetet är organiserat inom olika arbetsmiljöblock, där block 9 omfattar bibliotek och arbetsenheter inom Göteborgs universitetsbibliotek.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Biblioteksstyrelsen eller Universitetsbibliotekets miljöråd. För uppdraget är det också relevant att kombinera med uppdrag som SAMO.
Tidsåtgång? Minst 2 möten per termin Arvode? Ja Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Fubas är ett systemstöd för hantering av kurser och kursplaner på forskarnivå samt ett ansöknings- och antagningssystem för forskarkurser.
Studentrepresentanter i referensgruppen förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 1 möte per termin, 2 timmar per möte Arvode? Ja Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Referensgruppen för ISP (Individuell studieplan)-systemet består av representanter för verksamheten vid Göteborgs universitet. Gruppen fungerar som ett stöd för ISP:s förvaltningsgrupp med att vidareutveckla ISP-systemet.
Studentrepresentanter i referensgruppen förväntas ha erfarenheter från studier på forskarnivå.
Tidsåtgång? 2 möten per termin, 2 timmar per möte Arvode? Ja Språk? Det här uppdraget kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Information Referensgrupp för sektionen för tentamen träffas regelbundet för att informera om aktuella frågor, och inhämta synpunkter på tentamensverksamheten vid Göteborgs universitet. I referensgruppen medverkar utöver studentrepresentant representanter från de olika fakulteterna tillsammans med företrädare för sektionen för tentamen.
Tidsåtgång? 2 möten per termin, 1,5 timmar/möte, Arvode?uppdraget är inte arvoderat Språk?Detta uppdrag kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant
Information Samarbetsgruppen för internationell studentrekrytering är en arbetsgrupp under Utbildningsnämnden som ska möjliggöra ökat erfarenhetsutbyte mellan universitetets internationella utbildningsprogram och dialog med berörda enheter inom Gemensamma förvaltningen. Målsättningen är att skapa bättre förutsättningar för rekrytering av motiverade och välinformerade studenter, undanröja hinder för rekrytering av internationella studenter samt aktiviteter som kan utveckla och kvalitetssäkra marknadsföringen av universitetet och dess utbildningar.
I samarbetsgruppen medverkar verksamhetsrepresentanter med god insyn i de internationella programmens verksamhet och med intresse och engagemang för internationalisering av utbildning.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Utbildningsnämnden.
Tidsåtgång? 4 möten per termin, 2 timmar per möte, Arvode? Ja Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Stipendienämnden ansvarar för beslut om utdelning från de Adlerbertska stipendierna.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Filosofiska fakulteternas gemensamma donationsnämnd (FFGD).
Tidsåtgång? 1 möte per termin, 1-2 timmar Arvode? Ja Språk?Detta uppdrag kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Information Informationen nedan är inaktuell, men kompletterande aktuell information har inte inkommit vid tidpunkten för utskick av nomineringsanmodan (14 mars 2025). Informationen om detta organ kommer att uppdateras med ett senare kompletterande utskick.
Jonsereds herrgård är en del av Göteborgs universitets konferensverksamhet och ett intellektuellt centrum där människor från alla samhällsområden kan träffas för att utbyta tankar om kultur, vetenskap, livsåskådning och politik. Göteborgs universitet arrangerar också, tillsammans med olika kulturorganisationer, litterära aftnar, konserter och ”stafettsamtal” på herrgården. Styrgruppen tar fram programidéer för verksamheten på Jonsereds herrgård, med syfte att skapa en plats för gränsöverskridande möten genom konferens- och seminarieverksamhet.
Tidsåtgång? 1-2 möten per termin, 3 timmar/möte Arvode? Ja Språk?Saknas information om engelskspråkig student kan medverka som studentrepresentant.
Information Styrgruppen för Riksidrottsuniversitetet samordnar arbetet för satsningen gällande studenter som kombinerar elitidrott och studier på övergripande nivå, och lyfter vid behov frågor till ledningen inom respektive organisation. I styrgruppen medverkar representanter från Göteborgs universitet, Chalmers, Västra Götalands Idrottsförbund, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Arbetsgruppen för riksidrottsuniversitetet.
Tidsåtgång? 2 möten per termin, 2 timmar/möte Arvode? Ja Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska
Information Kvalitetsutskottet är ett beredande arbetsutskott under utbildningsnämnden. Utskottet samordnar kvalitetsprojekt över fakultetsgränserna och informerar om goda exempel, utbildar i kvalitetsarbete samt stimulerar och stödjer kvalitetsutvecklingsarbetet vid Göteborgs universitet.
Uppdraget kan med fördel kombineras med studentrepresentantsuppdrag i Utbildningsnämnden.
Tidsåtgång? 4 möten per termin, 3 timmar/möte, Arvode? Ja Språk?Detta uppdrag kan inte bemannas av engelskspråkig studentrepresentant.
Internationella och externa samarbeten
Information EUTOPIA är en Europauniversitetsallians bestående av tio europeiska lärosäten. Samarbetet ska rusta Europas unga för framtidens lokala och globala utmaningar. Hållbarhet, inkludering, samverkan och internationellt samarbete är i fokus för både forskning och utbildning, och studenters medskapande och påverkansmöjligheter är centrala.
SC är sammansatt av studenter från EUTOPIA-alliansens 10 lärosäten, där studentrepresentant företräder GU:s studenter.
Utöver möten med SC enligt nedan tillkommer ej arvoderade arbetsmöten, samt ca 4 dagar per termin utomlands (1 mötesarvode/mötesdag).
En av platserna i EUTOPIA Student Council bör upplåtas åt studentrepresentant som sitter i EUTOPIA koordineringsgrupp (EKG).
Tidsåtgång? 5 möten per termin, 1 timme/möte Arvode? Ja Språk?Detta uppdrag är lämpligt för engelskspråkig studentrepresentant.
Information South Africa and Sweden University Forum, SASUF, är ett strategiskt internationaliseringsprojekt mellan svenska och sydafrikanska universitet som startades 2017 i syfte att stärka banden mellan Sverige och Sydafrika inom utbildning, forskning och innovation.
Studentnätverket fyller en central roll då studentinkludering är prioriterat i den kommande fasen av projektet. Som studentrepresentant medverkar du vid studentnätverkets sammanträden (ca 1 gång i månaden) och i studentnätverkets program vid SASUF:s årliga forsknings- och innovationsvecka (Uppsala 2022, digitalt 2023, Sydafrika 2024). Du ges också möjlighet att medverka i andra styrande kommittéer inom SASUF, ungefär två möten per termin.
Tidsåtgång? 5-8 möten per termin Arvode? Ja Språk?Detta uppdrag är lämpligt för engelskspråkig studentrepresentant.
Information Wexsus är samverkansarena som gemensamt ägs av Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst. Inom Wexsus bedrivs verksamheter inom utbildningssamverkan. Till dessa verksamheter finns två referensgrupper kopplade – en studentreferensgrupp och en referensgrupp med medarbetare från lärosätena. I båda grupper finns en plats per lärosäte.
Tidsåtgång? 2 möten per termin, 1-1,5 timme Arvode?uppdraget är inte arvoderat Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Övriga arbetsgrupper, arbetsutskott och råd
Information Arbetsgruppen för Riksidrottsuniversitetet koordinerar och hanterar det praktiska arbetet med RIU för studenter som kombinerar elitidrott och studier. Frågor som arbetsgruppen hanterar rör exempelvis diskussioner kring flexibelt studieupplägg, studievägledning och övrigt stöd till RIU-studenter, kommunikation, samverkan med olika organisationer och föreningar, utvecklandet av kurser och program för ledare och idrottslärare samt nationell samverkan. I arbetsgruppen medverkar representanter från Göteborgs universitet, Västra Götalands Idrottsförbund, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Styrgruppen för Riksidrottsuniversitetet.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, 1,5 timmar/möte Arvode? Ja Språk?Engelskspråkig studentrepresentant kan medverka, under förutsättning att hen förstår vad som sägs på mötet, och kan tillgodogöra sig underlag på svenska.
Information Miljörådet vid universitetsbiblioteket består av miljösamordnare, bibliotekschef och studentrepresentant. Miljörådet driver miljöledningsarbetet genom att ge förslag på nya miljömål och sätta upp en aktivitetslista för miljöarbetet.
Uppdraget kan med fördel kombineras med uppdrag som studentrepresentant i Biblioteksstyrelsen eller LAMK block 9 – Universitetsbiblioteket.
Tidsåtgång? 1 möte per termin Arvode?uppdraget är inte arvoderat Språk?Saknas information om engelskspråkig student kan medverka som studentrepresentant.
Tillfälliga eller tidsbegränsade projekt och arbetsgrupper
Information Arbetsgruppen "Konst och vetenskap" ska genomföra en jämförelse för att utforska andra lärosätens arbete med konst och kultur i utbildning och forskning. Gruppen ska också kartlägga och definiera Göteborgs universitets egna konstnärliga och kulturella aktiviteter, samt reflektera över möjliga visioner och mål för universitetets profil inom området.
Vidare ska de undersöka intresse och förutsättningar för interdisciplinära utbildningar och forskningsprojekt som kombinerar konstnärliga och vetenskapliga perspektiv. Slutligen ska de utreda finansieringsmöjligheter för initiativ inom kultursamverkan från både interna och externa källor, allt för att GU ska kunna flytta fram sina positioner när det gäller kultursamverkan och former för möten mellan konst och vetenskap.
I gruppen medverkar vid sidan av studentrepresentant representanter för fakulteterna, Jonseredsverksamheten, Forsknings- och innovationskontoret, universitetsbiblioteket samt kommunikationsenheten.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, möteslängd ej fastställd Arvode? Ja Språk?Saknas information om engelskspråkig student kan medverka som studentrepresentant.
Information Projektet handlar om att digitalisera etablering och signering av Online Learning Agreements (OLA) i verktyget Mobility Online. Studentrepresentanten i referensgruppen kommer att bidra med studentperspektivet och säkerställa att projektet utvecklas på ett sätt som är användarvänligt och tillgängligt för studenter. Projektet avslutas efter 2025.
Tidsåtgång? 4-5 möten per termin, 2 timmar per möte Arvode?uppdraget är inte arvoderat Språk? Saknas information om engelskspråkig student kan medverka som studentrepresentant.
Kärnuppdrag 2025/26
Vill du ta nästa steg i studentrörelsen och är redo att leda en av Sveriges största samarbetsorganisationer för studentkårer? Nu söker Göteborgs universitets studentkårer de som är intresserade av ett av våra kärnuppdrag inför nästa verksamhetsår!
Den 3 mars var sista dagen att nominera sig själv till uppdragen nedan.
Vi söker också ett presidieråd för 2025/26 - du som är GUS alumn är välkommen att mejla presidiet@gus.gu.se. (1+0)
Valberedningen
Valberedningen består av en ledamot från varje medlemskår. De väljer inom sig en ordförande för valberedningen.
Kontakta valberedningen per mejl till val@gus.gu.se.
Maximilian Nilsson Svart (Ordförande) Göta studentkår
Lisa Vogt HHGS
Johanna Au Konstkåren
Bahram Fendi SAKS
Senast uppdaterad 2025-03-03
Verksamhetsåret 2024/25
Det finns fortfarande studentrepresentantsuppdrag att kandidera till! Tillträde omedelbart eller enligt överenskommelse. Nominera dig själv så snart som möjligt, mejla val@gus.gu.se!
Frågor? Kontakta ordförande Hampus Haugland på mejl ordf@gus.gu.se eller telefon/sms 072-188 83 04.
Ha med det här i din kandidatur
Du kan bara nominera dig själv. Mejla din kandidatur till val@gus.gu.se För att bli studentrepresentant måste du vara medlem i en studentkår vid Göteborgs universitet.
- För- och efternamn - Kårtillhörighet - Personlig mejladress (GU-adress eller privat, inte funktionsmejl om du är kåraktiv) - Mobilnummer - Vad du studerar och hur länge du studerat
Motivering I din motivering ska du besvara följande frågor:
- Varför vill du vara studentrepresentant? - Har du för uppdraget någon tidigare relevant erfarenhet du vill lyfta fram? - Finns det någon fråga du tycker är extra viktig att diskutera inom organet/arbetsgruppen?
Lediga uppdrag
Anpassade examinationer administreras idag till stor del manuellt och kan kräva hantering i flera parallella system. Flera handläggare kan vara inblandade och olika rutiner kan gälla vid olika institutioner.
Ladokkonsortiet har under 2024 arbetat med hur Ladok på ett bättre sätt kan underlätta hanteringen av anpassade examinationer för studenter med pedagogiskt stöd.
Under vårterminen 2025 kommer en arbetsgrupp vid Utbildningsenheten att arbeta med hur den nya funktionaliteten i Ladok ska implementeras vid Göteborgs universitet. Förhoppningen är att arbetet ska vara färdigt till höstterminen 2025.
Till arbetsgruppen eftersöks nu två studentrepresentanter, meriterande är om du har inblick i hanteringen av anpassade examinationer. Arbetsgruppens första möte är planerat till den 6 mars klockan 9-11.
Information 2-3 möten under vårterminen, ca 2 timmar per möte. Uppdraget är ideellt, ej arvoderat.
Sökes just nu 2 ordinarie studentrepresentanter.
Arbetsgruppen för konst och vetenskap ska arbeta med utveckling av möten mellan konst och vetenskap. Arbetsgruppen är helt ny och förväntas träffas en gång per månad.
Uppdraget är flersidigt och handlar dels om att utreda hur GU arbetar på området idag, hur GU borde arbeta och hur det kan bekostas.
Information 1 möte per månad, ca 2 timmar per möte. Uppdraget är arvoderat.
Sökes just nu 1 ordinarie studentrepresentant.
Beredningsorganet för studenters hälsa och arbetsmiljö är beredningsorgan till Utbildningsnämnden (UN) och Centrala arbetsmiljökommittén (CAMK). Organet arbetar utifrån utbildning på grundnivå och avancerad nivå, uppdrag från UN och CAMK samt följer upp avtalet för studenthälsovård.
Information 4–6 möten per termin (mix av digitala och fysiska möten), ca 2 timmar per möte. Uppdraget är arvoderat.
Sökes just nu 1 ordinarie och 1 ersättare inför mandatperioden 2024/25.