Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysisk studiemiljö

 Hur ser dina studielokaler ut? Mår du bra där? Sitter du gärna i universitetets lokaler och tentapluggar? Den fysiska studiemiljön påverkar oss alla på ett mycket direkt sätt. Det här är några exempel på vad du kan titta på om du funderar över om din studiemiljö är bra.

Arbetslokaler samt uppehållsutrymmen/pausutrymmen

Exempelvis metodrum, grupprum och föreläsningssalar och datorsalar  respektive matsal/lunchrum, korridorer och toaletter

Platstillgång
Hur brukar det vara, får alla som behöver plats i lokalen vid olika tillfällen på dagen? Finns det tillräckligt många sittplatser och skrivytor?

Tillgänglighet
Är lokalerna tillgängliga? Är det ordentligt skyltat? Finns det höga trösklar eller många trappor utan tillgång till hiss?

Säkerhet
Vilka olycksrisker finns det i lokalerna, med tanke på lokalernas utformning, möbler och utrustning? Finns det information om hur man hanterar utrustningen i lokalen?

Klädförvaring
Finns det möjlighet att hänga av sig ytterkläder och väskor, eller ombyten i samband med till exempel metodundervisning, på krokar eller i skåp/ låsbara skåp i eller nära lokalen? Finns det möjlighet till klädförvaring för alla som behöver det? Är förvaringen stöld- och skadesäker?

Vilrum
Finns det tillgång till vilrum i lokalerna? Är dessa tillgängliga? Är de anpassade efter behoven som finns kring ett vilrum?

Brandskydd
Finns det information om vad som händer om en brand utbryter, med information om rutiner, återsamlingsplats och kontaktperson? Är denna tillgänglig? Erbjuds studenterna utrymmesövningar?

Underhåll
Hur väl rengörs lokalerna? Har studenterna tillgång till disk- och städutrustning, till exempel i anslutning till lunchrum? Vad finns det för förbrukningsmaterial i lokalerna, till exempel torkpapper och diskmedel? Finns det information om hur du som student kan meddela när något fattas eller är trasigt?

Ljudmiljö

Hur är ljudnivån i lokalen?
Ljudnivån skiftar givetvis beroende på hur många människor som befinner sig i salen, men den påverkas också av ventilation och möbler. ”Bullrar” ventilationen mycket? Skrapar stolarna i golvet?

Hur flexibel är ljudmiljön?
Finns det utrustnings i lokalen såsom mikrofon eller ljudslinga?

Ljusmiljö

Hur är belysningen i lokalen?
Är belysningen ändamålsenlig?

Hur flexibel är ljusmiljön?
Kan ljuset försvagas och förstärkas? Finns det tillgång till bordslampor där det skulle behövas?

Datorsalar

Hur tillgängliga är datorsalarna? Får alla som behöver plats? Fungerar utrustning som datorer och skrivare bra? Hur fungerar servicen av utrustningen? Är utrustningen flexibel, och är möblerna anpassade efter arbetsuppgifterna?

Klimat/ventilation/fukt/mögelskador

Är det för varmt eller för kallt i lokalen? Hur är luften?
 

GUS_logga
Varningsskylt (foto: Maxim Fris)

Mer information

Arbetsmiljöverket har en mängd publikationer om fysisk arbetsmiljö.

Mest övergripande är föreskriften Arbetsplatsens utforming, som innehåller bindande regler.

Lite mer konkret är broschyren Personalutrymmen för elever, som innehåller tips på tillämpningar av reglerna.

 

Sidansvarig: GUS Webmaster|Sidan uppdaterades: 2013-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?