Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Var säker!

Som student är du försäkrad under skoltid. Det finns tre olika försäkringar beroende på i vilken studiesituation du är.

Personskadeförsäkring för studenter

Studenter och doktorander vid statliga universitet är försäkrade under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och skolan. Försäkringen täcker personskador genom olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta. Ersättning lämnas för läkarvård, mediciner och till exempel sveda och värk.

  • Om du råkar ut för en olycka under studietiden får du ersättning för de kostnader olyckan medför. Exempel på olyckor som ska anmälas är att man halkar, sticker eller skär sig, blir skadad av en annan person eller utsätts för fysisk eller psykisk överbelastning.
  • Försäkringen gäller under skoltid (även till exempel praktik, verksamhetsförlagd utbildning och exkursioner) och under resa till och från skolan. Skulle du till exempel cykla omkull på väg till föreläsningen ska Kammarkollegiet täcka dina kostnader för till exempel trasiga kläder och utlägg för vårdbesök. Självrisken vid varje skadehändelse är 500 kronor.
  • Försäkringen gäller också om du på grund av dina studier skulle drabbas av smitta, till exempel efter nålstick, eller kontakt med smittämne i laboratorium.


OBS! Kammarkollegiets försäkring gäller inte vid studier i hemmet.

Läs mer om försäkringen på Kammarkollegiets webbplats.

Kammarkollegiet, studentförsäkringar

Anmäl!

Olycka ska anmälas till

  • den som är arbetsmiljöansvarig för din institution, din prefekt
  • Försäkringskassan
  • Kammarkollegiet


Prefekten ska hjälpa dig att fylla i anmälan till Försäkringskassan.

Information och blanketter vid arbetsskada

Student UT

Denna försäkring gäller dig som är inskriven vid Göteborgs universitet och studerar, forskar eller praktiserar utomlands. Försäkringen gäller de utbyten som sker inom universitetets ram. Med antagen menas här registrerad i LADOK eller motsvarande system.

Är du så kallad freemover, alltså studerar utomlands på egen hand, omfattas du INTE av denna försäkring. Se vidare information under Studera utomlands.

Student UT är en olycksfalls- och reseförsäkring som gäller dygnet runt i utbildningslandet så länge studierna eller praktiken bedrivs. Den gäller även två veckor före och efter studietiden samt under direkt resa mellan utbildningslandet och hemorten i Sverige eller utbildningsorten i Sverige.

Du ska ha med dig ett MIC-kort (Medical Insurance Card) där det framgår under vilken period du är försäkrad. Detta får du av din internationella koordinator.

Student UT på Kammarkollegiet.se

Student IN

Student IN är en olycksfallsförsäkring och gäller för samtliga utländska utbytesstudenter som bedriver högskoleutbildning eller forskarutbildning vid universitetet eller högskolan. Med utbytesstudent menas en student som studerar eller praktiserar i Sverige enligt överenskommelse mellan det svenska lärosätet och ett utländskt lärosäte.

Försäkringen gäller under utbildningstiden enligt LADOK, eller motsvarande system, samt två veckor före studiestart och två veckor efter studieslut. Försäkringen gäller dygnet runt i Sverige.

Denna försäkring gäller inte om den försäkrade kan få ersättning från en annan försäkring. En skada som omfattas av den generella studentförsäkringen ersätts inte enligt denna försäkring.

Student IN på Kammarkollegiet.se

GUS_logga
Kammarkollegiet logga
GU-Lejon (foto: Spionen)
Sidansvarig: GUS Webmaster|Sidan uppdaterades: 2016-09-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?