Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

För studentarbetsmiljöombud

Det här är en sida för dig som är aktiv SAMO. Här finns lathundar och annan information som kan vara bra att titta igenom.

För mer information om vad som gäller på studiemiljöområdet kan det vara bra att titta här: Mer om studiemiljö

Arbetsbeskrivning för studentarbetsmiljöombud (SAMO)

Informationsspridning

Det finns många olika sätt att sprida information om studiemiljö generellt och om studentarbetsmiljöombudens verksamhet specifikt. Känn efter själv vilken metod för informationsspridning du tror passar bäst i miljön du rör dig i. Här är några tips, som används idag runt om på Göteborgs universitet.

Pappershållare (se bild nedan) med kortfattad information kan ställas ut i miljöer där många studenter rör sig. Be din studentkår hjälpa dig att ta kontakt med till exempel den lokala restaurangen/caféet eller biblioteket. Pappershållarna kan även ställas i datasalar, till exempel med information om datorergonomi.

Meddelandelappar kan fastas upp på väggar i till exempel föreläsningssalar och labbsalar med hjälp av lösa pärmklämmor (se bild nedan). Dessa meddelandelappar kan användas då något är trasigt eller inte fungerar, och postas till vaktmästare eller institutionen. Denna anordning kan också användas för att tillgängliggöra viktig information om till exempel brandsäkerhet. 

Andra sätt att sprida information är att publicera information i plastfickor på insidan av dörrarna till toaletterna, och om det finns TV-skärmar i lokalerna där ni studerar kan ni be institutionen om att publicera viktig information på dessa. 

Samarbete

Studentarbetsmiljöombuden, SAMO, ska arbeta tillsammans med sin studentkår och den/dem som ansvarar för studiemiljöfrågor där. Som SAMO ska man även ha ett gott samarbete med den studiemiljöansvarige på institutionen (prefekt/motsvarande), institutionens arbetsmiljöombud (AMO), lokalvårdspersonalen och lärare.

Som SAMO kan du också få stöd av Akademihälsan, studenternas egna företagshälsovård. Bland Akademihälsans personal finns kontaktpersoner med extra koll på just din fakultet. Om du har frågor inför en arbetsmiljörond eller om du vill anordna en föreläsning om stresshantering - till exempel - kontakta Akademihälsan.   

Lathundar

Här hittar du tips på hur du kan vara med och förbättra vår studiemiljö. Har du fler tips?

Lathund för SAMO och deras studentkår

Lathund för information

Lathund för samarbete

Lathund för studiemiljöfrågor i kursvärderingar

GUS_logga
Sidansvarig: GUS Webmaster|Sidan uppdaterades: 2013-08-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?