GUS Historia

Det relativt stora antal studentkårer som funnits vid Göteborgs universitet, har under åren skapat vissa problem. Inte minst har detta gällt val av studentrepresentanter i centrala organ, exempelvis universitetets styrelse. Med anledning av detta tog ett antal kåraktiva studenter i början av 1990-talet initiativ till närmare kontakter mellan studentkårerna vid universitetet. Dessa kontakter skedde i början under relativt anspråkslösa former, vilket bland annat omfattade återkommande frukostar i dåvarande rektorn Jan Lings kök. Det hela ledde fram till att man 1994 bildade Studentkommittén vid Göteborgs universitet. Organisationen bytte år 2000 namn till Göteborgs universitets studentkårer.

GUS hade fram till år 2010 nio av universitetets tio studentkårer som medlemmar. Från början var det huvudsakligen de största studentkårerna som var medlemmar, men efterhand har även de mindre kårerna anslutit sig. Den studentkår som innan omorganiseringen av kårerna fortfarande stod utanför GUS var Handelshögskolans i Göteborg studentkår.

Samma dag som kårobligatoriet avskaffades, 1 juli 2010, trädde en stor omorganisation i kraft i kårgöteborg, då 9 av de 10 studentkårerna vid Göteborgs universitet slogs samman till tre. Filosofiska Fakulteternas Studentkår, Utbildningsvetenskapliga Studentkåren vid Göteborgs universitet och Haga Studentkår slogs samman till Göta studentkår, Hälsovetenskapliga studentkåren, Medicinska Föreningen i Göteborg och Odontologiska Föreningen slogs samman till SAKS, samt Studentkåren vid Artisten, Studentkåren vid Högskolan för design och konsthantverk och Studentkåren vid Konsthögskolan Valand som bildade Konstkåren. HHGS var den enda av kårerna som inte slogs samman med någon annan.

Under verksamhetsåret 2009-2010 arbetade GUS mycket för att hjälpa kårerna inför avskaffandet av kårobligatoriet. Bland annat togs ett stödpaket fram från universitetet där en del handlade om kårernas medlemsskap i GUS. Universitetet beslutade att medlemsskapet för kårerna i GUS under de kommande tre åren kommer att bekostas av universitetet. Hösten 2014 beviljades HHGS utträde ur samarbetet, samtidigt som de tre övriga studentkårerna fastslog att de också fortsättningsvis önskar samarbeta inom GUS.

Bra information om GUS historia kan också hittas här.

GUS_logga
Sidansvarig: GUS Webmaster|Sidan uppdaterades: 2014-11-18